Revolusi Anak Muda

Revolusi Anak Muda

Revolusi Anak Muda Malaysia

Revolusi Anak Muda Malaysia

DSAI Tetap The Best!!

PETANG semalam bertempat di sebuah hotel di Ampang, Selangor telah berlangsung pelancaran buku Anwar on Trial - In The Face of Injustice yang ditulis oleh peguam terkemuka Pakwancheek Marican dan sekaligus majlis berbuka puasa. Pelancaran dilakukan oleh bekas Presiden Majlis Peguam, Raja Aziz Addruse.

Majlis berkenaan sungguh meriah dihadiri golongan professional, peguam, doktor, arkitek, enggeniear, dan ahli politik serta pemimpin NGO.

Anwar Ibrahim bersama isterinya, Wan Azizah Ismail juga turut sama hadir menyerikan majlis berkenaan dan turut menyampaikan sepatah kata-kata aluan dan penghargaan kepada Pakwancheek yang menghasil buku berkenaan.

Balu Christopher Fernando yang merupakan salah seorang pena peguam membela Anwar, Maria Kanaruddin bersama dua anaknya, Marisa Egina dan Rina Rizal turut hadir dan menjadi tetamu istimewa.

Antara wakil rakyat yang hadir Johari Abdul, Noridah Kamaruddin, Shaari Sungip dan Zulkefli Nordin. Manakala peguam pula KAmar Aniah Kamaruddin, Zaid Ibrahim, Yahaya, Yunus, Azhar, Radzi Mustafa, Ahmad Buruk, Sivarasah, Bachan Singh dan lain-lain.

Kehadiran Zulkefli Nordin yang kelihatan senantiasa mendekati Anwar ternyata menjadi perhatian dan usikan para tetamu. Zulkefli yang akhir-akhir ini banyak bercakap tidak senada dengan PKR dipertikaikan oleh beberapa tetamu dan ada yang menganggap kemunculannya itu sebagai menyibuk saja.

Paling memeranjatkan menurut salah seorang panitia majlis itu dia tidak tahu siapa yang mengundang ahli Parlimen berkenaan.

Mengenai buku berkenaan, mungkin ramai yang tidak mengetahui apa yang berlaku di sebalik penulis buku berkenaan oleh Pakwancheek Marican yang mengambil masa 10 tahun. Saya sendiri sudah tidak yakin buku itu akan siap dan akhirnya diterbitkan.

Melihat kepada cara Pakwancheek menulis dan melahirkan buku itu begitu rumit dan berhati-hati sekali menyebabkan saya merasakan ia tidak akan siap. Secara berseloroh saya sebutkan kepada Ibrahim Hashim kawan Pak Wan yang membawa beberapa bab awal buku itu kepada saya untuk dibaca, 10 tahun lagi buku itu tidak akan siap, kata saya.

Ternyata selepas 10 tahun baru buku berkenaan siap. Saya faham susah dan getirnya menulis buku, apa lagi buku politik. Tetapi apapun Pakwancheek berjaya juga menghasilkan buku yang pada saya sebuah dokumen ilmiah dan penuh dengan fakta berhubung dengan liku-liku perbicaraan ke atas Anwar atas tuduhan penyalahgunaan kuasa dan ke liwat membabitkan bekas pemandu isterinya, Azizan Abu Bakar yang penuh kontroversial.

Walaupun Pakwancheek bukan penulis buku professional, tetapi cara dia mempersembahkan apa yang belaku dalam mahkamah secara live menyebabkan buku ini hidup dan satu-satunya laporan perbicaraan tehadap Anwar yang lengkap seumpamanya.

Kelebihan Pakwancheek di sini ialah kerajinannya mencatat dialog demi dialog semasa perbicaraan itu berlangsung. Rasanya keselurahan fakta perbicaraan Anwar terkandung dalam buku berkenaan.

Pakwancheek juga merupakan salah seorang daripada sembilan penal peguam membela Anwar.

Saya percaya buku Pak wancheek bakal menjadi rujukan para mahasiswa dalam pengajian undang-undang dan mereka yang minat dalam politik di negara ini khasnya membabitkan bekas Timbalan Perdana Menteri itu.

Syabas dan tahniah kepada Pakwancheek atas keberhasilan itu dan terima kasih kerana turut menjemput saya hadir ke acara pelancarannya petang semalam. Kesempatan saya hadir pada majlis itu membolehkan saya menyaksikan bagaimana Anwar masih lagi popular dan disanjungi umum khasnya kalangan anak muda mengelilingi Anwar dan meminta menandatangani buku berkenaan atau bergambar kenangan.

Kemesraan dan layanan yang diberikan Anwar sore tadi menyebabkan ada yang merasakan tidak mahu berpisah dengan Anwar manakala sesetengahnya yang selama ini terkeliru dan bersikap sekejap dingin dan sekejap panas dengannya kembali mengejapkan sokongan kepadanya.
Salah seorang tetamu meminta Pakwancheek menandatangi bukunya.
"Ini orang jangan main tau!" mungkin itulah yang Anwar katakan mengenai Zulkefli sambil diperhatikan oleh Marisa Regina.Anwar ketawa mendengar celoteh salah seorang tetamu yang menceritakan bagaimana dia menjerit reformasi di satu majlis kahwin.Wan Azizah dan Anwar meraikan Maria Kanaruddin dan anaknya, Marisa Egina dan Rina Rizal.


Zaid Kamaruddin, Sivarasah dan Zaid Ibrahim.

Apapun tohmahan dan fitnah DSAI tetap popular dan dihormati..padan muka BN Durjana!!!!

0 comments:

Islamic Clock

Visitor SJ

Hits Bermula 26 Mei 2010 Jam 9.10am

Mesej kepada SJ

My Blog List